Κάτω Σουδενά στο Ζαγόρι
αρχική ειδήσεις το χωριό ιστορία φύση αξιοθέατα πληροφορίες

 Αξιοθέατα στα Κάτω Σουδενά

Σας προτείνουμε μερικά από τα αξιοθέατα του χωριού μας:

• Αλώνια

Οι Άγιοι Ταξιάρχες

Πολυβολείο - παρατηρητήριο

Άγιος Αθανάσιος

Παλιά αρχοντικά

Πέντε πηγάδια στον κάμπο - Βασιλοστρατα

Θέα από Παπαβάσο

Ηρώο

Αλώνια

Τα πέτρινα αλώνια που αποτελούν σπουδαίο μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Τα Κάτω Πεδινά αποτελούσαν μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα τον σιτοβολώνα όλου του Ζαγορίου. Ο μεγάλος και άνετος κάμπος με την πλούσια παραγωγή σε δημητριακά, είχε σαν αποτέλεσμα την κατασκευή συγκροτήματος πέτρινων αλωνιών, για το αλώνισμα και το λίχνισμα των σιτηρών και την κατασκευή καλυβών για την αποθήκευση δημητριακών και του άχυρου.

Η εγκατάλειψη του συγκροτήματος και οι αυθαίρετες παρεμβάσεις του κάθε ιδιώτη, από τα μέσα και πέρα του 20ου αιώνα είχε σαν αποτέλεσμα, την μερική αλλοίωση και υποβάθμιση του χώρου, την καταστροφή αλωνιών και καλυβών, με άμεση συνέπεια να κινδυνεύει να αποκοπεί ο οικισμός και τα αλώνια από τον κάμπο.

περισσότερα

Οι Άγιοι Ταξιάρχες

Βρίσκεται στον κάμπο του χωριού. Είναι μονόκλιτος ναός αθωνιτικού τύπου με ογκώδη 12/πλευρο τρούλο. Από τα στενόμακρα παράθυρα του τρούλου φωτίζεται το εσωτερικό του καθολικού. Κατά τον Ι.Λαμπρίδη κτίστηκε το 1591, ενώ ο ξυλόστεγος νάρθηκας είναι μεταγενέστερος (επιγραφή 1611/12) και σε πλάτος είναι μεγαλύτερος από την εκκλησία.

περισσότερα

Άγιος Αθανάσιος

Τρίκλιτη Βασιλική με νάρθηκα και μικρό τρούλο (θόλους σε τόξα). Το αριστερό δεξιό κλίτος έχει έξι θόλους, ενώ το κεντρικό έχει πέντε θόλους και ένα τρούλο. Υπάρχουν εξωτερικά δύο τοξωτές στοές στη βόρεια και νότια πλευρά. Στην εξωτερική όψη της κόγχης του Ιερού, είναι χαραγμένες οι χρονολογίες 1704–1791.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, φέρει διάτρητο διάκοσμο φυτικό και ζωϊκό (τέλη 18ου αιώνα).

Οι εικόνες είναι χρονολογημένες και ανάγονται στα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μισά του 19ου.

Είναι αναγκαία η επισκευή της στέγης και απαραίτητο να γίνει συντήρηση των ξυλόγλυπτων.

Παλιά αρχοντικά

Χαρακτηρισμός ως διατηρητέου του κτιρίου που βρίσκεται στην Κοινότητα Κάτω Πεδινών και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης.(ΦΕΚΔ-711 α/ 22.11.1989). Πρόκειται για διώροφη κατοικία του 1840-1860 με υπόγειο και στέγη, λιθόκτιστο με λιθοδομή ανεπίχριστη, φέρων οργανισμός από πέτρινους τοίχους, με ενίσχυση ξυλιδεμάτων. Εξωτερικά διακοσμητικά στοιχεία: πέτρινα υπέρθυρα, πέτρινα τόξα, λαξευτά αγκινάρια, γείσο με πέτρινο κυμμάτιο. Εσωτερικά: σκαλιστά ταβάνια, τόξα στα παράθυρα, ζωγραφισμένες πόρτες κλπ.

(φωτ.: Το ηλιακό σύστημα, από τοιχογραφία στην οικία Στούπη)

 

Πολυβολεία

Στην κορυφογραμμή του λόφου ....., σε υψόμετρο .... μετρων σώζονται, με ελάχιστες αλλοιώσεις τα πολυβολεία της ελληνικής αμυντικής γραμμής του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το τοπιό είναι διάσπαρτο με τους γεμάτους από πέτρες λάκκους που άνοιξαν οι εκρήξεις ...

 

Πέτρινα πηγάδια στον κάμπο - Βασιλόστρατα

 

Θέα από Παπαβάσο

Μικρό εξωκκλήσι στα δυτικά του χωριού, σε αυχένα, πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνέδεε το Καλπάκι με τα Σουδενά. Φθάνει κανείς σε περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από το χωριό.

Η θέα, τόσο προς το όρος Στούρος και τον κάμπο των Σουδενών, όσο και προς ταν κάμπο του Καλπακίου, τη λίμνη της Ζαραβίνας, το Πωγώνι και τα βουνά της Αλβανίας είναι εκπληκτική.

Ηρώο

Εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώτος νεκρός αξιωματικος της Ελλάδας στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμοβρίσκεται τώρα το Μνημείο των πεσόντων που σχεδίασε ο Μάνθος Παπαγεωργίου.

©2010 katosoudena.gr • Email: xenitissa@yahoo.gr • Created by Leonidas Maniatis • Hosted by oikologos.gr