Κάτω Σουδενά στο Ζαγόρι
αρχική ειδήσεις το χωριό ιστορία φύση αξιοθέατα πληροφορίες

Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

 

- Zagoriwood!

Εργαστήριο Κινηματογράφου κάθε Ιούλιο.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής http://zagoriwood.blogspot.ca/

- Σαν παλιό σινεμά στα Κάτω Πεδινά

Τριήμερο θερινού σινεμά κάθε Αύγουστο.
Για περισσότερες πληροφορίες https://www.facebook.com/SanPalioSinemaKatoPedinaZagoriou

 


Καλοκαίρι του 2013 στο χωριό μας:

Θερινό σινεμά, χρονιά 14η (10, 11 και 12 Αυγούστου).

Το τριήμερο θερινού σινεμά στα Κάτω Πεδινά, το «Σαν παλιό σινεμά» δηλαδή επιστρέφει και φέτος για 14η χρονιά, στις 10, 11 και 12 Αυγούστου, στην πλατεία του χωριού.

Πέρυσι, το φεστιβάλ έσπασε το ρεκόρ των 50 προβολών και φέτος συνεχίζει με τρεις ακόμα:

Την Παρασκευή, εναρκτήρια μέρα, στις 9 το βράδυ θα προβάλλει το εξαιρετικό «Λιμάνι της Χάβρης», την ταινία του γοητευτικά εκκεντρικού Άκι Καουρισμάκι, με ξωμάχους της ζωής που δεν ξεχνούν την πραγματική σημασία της λέξης «αλληλεγγύη» και παίζουν ροκ εντ ρολ, μαζί με αστυνομικούς οι οποίοι δεν είναι αυτό που φαίνονται. Η δραματική κομεντί-πραγματεία πάνω στο θέμα της μετανάστευσης, πήρε το βραβείο κριτικών στις Κάννες πέρυσι.

Το Σάββατο 11 Αυγούστου την ίδια ώρα, θα προβληθεί η καλύτερη εδώ και καιρό ταινία του Γούντι Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» με τον Όουεν Ουίλσον να ανακαλύπτει τους ήρωές του σε μια παριζιάνικη αλέα.

Τέλος, την Κυριακή 12 Αυγούστου, πάντα στις 9, θα προβληθούν τα «Χιόνια του Κιλιμάνζαρο», την ταινία που διαταράσσει συνηθισμένες ισορροπίες με την εξέλιξή της. Η ταινία έχει πάρει το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

4ο Εργαστήριο Κινηματογράφου (3-14 Ιουλίου).

ΖΑΓΟΡΙWOOD - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

http://zagoriwood.blogspot.gr/

Πρώτη εβδομάδα Εργαστηρίου

Τετάρτη 3/7, στις 11:00 π.μ.
Εναρξη, Θέμα: «Οπτικοακουστικό Έργο: δυο τρία πράγματα που ξέρω γι΄αυτό». Μετά τη μεσημεριανή διακοπή η πρώτη άσκηση. “Οργάνωση Εικόνων”

Πέμπτη 4/7, 10:00 π.μ.
Σενάριο_1, Συγκρότηση μιας αφήγησης στο χαρτί. Οι κόμβοι.

Παρασκευή 5/7, 10:00 π.μ.
Φωτογραφία_1. Κάδρο-φως-κίνηση.Μπαίνοντας στο Σετ .

Παρασκευή βράδυ, προβολή στην αυλή του Παρθεναγωγείου: «ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.

Σάββατο 6/7, 10:00 π.μ.
Παρουσίαση Ιστοριών σπουδαστών. Επιλογή. Μετά τη μεσημεριανή διακοπή: workshop του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «από τη σκηνή στο Όλον της ταινίας», μέχρι το βράδυ.

Κυριακή 7/7, 10:00 π.μ.
Σκηνοθεσία_1. O Μαέστρος.

Δευτέρα 8/7, 10:00π.μ.
Μοντάζ_1. Ρυθμοί και συναισθήματα.

Το πρόγραμμα της 2ης εβδομάδας θα καταρτισθεί και με βάση την εξέλιξη των Σχεδίων των σπουδαστών.

 


Καλοκαίρι του 2011 στο χωριό μας:

13 χρόνια σαν παλιό σινεμά (7-8-9-10 Αυγούστου).

Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών

Έναρξη: 21.00, είσοδος 4 ευρώ

Κυριακή 7/8:«Welcome» του Philip Liorets – Γαλλία 2009 – 115’. Επίσημη συμμετοχή στην 59η Berlinale. Βραβείο Οικουμενικής επιτροπής. Βραβείο Label των Europa Cinemas.

Δευτέρα 8/8: «Το Μέλι» του Semih Kaplanoglu - Τουρκία, Γερμανία 2010 - 103’. Χρυσή Άρκτος στο 60ό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Τρίτη 9/8:«Baaria» (La porta del Vento) του Giuseppe Tornatote – Ιταλία Γαλλία 2009 - 150’

Τετάρτη 10/8: «Η Διεθνής» των Sirri Sureyya Onder, Muharrem Gulmez- Τουρκία 2006 - 106’. Βραβείο καλύτερης ταινίας & καλύτερου σεναρίου (18ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Άγκυρας). Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής (26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης).

 


Καλοκαίρι του 2010 στο χωριό μας:

Ο Σύλλογος Κάτω Σουδενών παρουσιάζει τα ΠΑΡΑΜΥΘΟΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, στο 2ο παιδικό εργαστήρι έκφρασης & φαντασίας, από 20 έως 22 Αυγούστου.

 


Νέα βιβλία συγχωριανών μας:

- Ο Βάσιος Τζιόβας εξέδωσε το βιβλίο του «Από Το Ζαγόρι Μας για το Ζαγόρι και το χωριό μου (Σκέψεις-Επισημάνσεις-Παρεμβάσεις)» (Γιάννενα 2010, 190 σελίδες).
Αποσπάσματα από το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ
.

- Από τη Ριζάρειο κυκλοφόρησε το βιβλίο του συγχωριανού μας, Γιάννη Χουλιαρά, με τίτλο «Η εντοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ου & 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι» ( Αθήνα, Ριζάρειο Ίδρυμα 2009, 563 σελίδες).
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 


Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στα Κάτω Σουδενά (8 Αυγούστου).

Δωδέκατο τριήμερο θερινού κινηματογράφου (10 έως 12 Αυγούστου)

Έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Σινάνου και του Δημήτρη Σοφοκίτη (όλο τον Αυγουστο)

Εδώ και έντεκα χρόνια ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών διοργανώνει με επιτυχία τις βραδιές θερινού κινηματογράφου. Φέτος τίμησε το μεγάλο έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Φέτος συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την προβολή της «Αναπαράστασης», της ταινίας που αποτελεί ουσιαστικά την αφετηριά του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου. Δεν είναι ασφαλώς μόνο χρονική η συγκυρία. Είναι και… τοπική. Η ταινία γυρίστηκε στη Βίτσα, το Κουκούλι, το Μονοδένδρι και τα Γιάννενα.

Ο σκηνοθέτης ήλθε στα Κάτω Σουδενά την Κυριακή στις 8 Αυγούστου. Ο κ. Αγγελόπουλος δέχτηκε συγκινημένος τον τίτλο του επίτιμου δημότη Ζαγορίου και μίλησε για τις εικόνες που κουβαλάει πάντα μαζί του από τον τόπο αυτόν: Τις μαύρες από τη βροχή πέτρες της Βίτσας και έναν ηλικιωμένο να τραγουδάει «Μωρή κοντούλα λεμονιά». Την παρουσίαση με θέμα «Σύντομη αναφορά σε ένα μεγάλο δημιουργό» έκανε η συγχωριανή μας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, σκηνοθέτιδα Κα. Νικαίτη Κοντούρη, ενώ ακολούθησε η προβολή της Αναπράστασης.

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του Γ. Καρουζάκη για την εκδήλωση από την Ελευθεροτυπία: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=191771,

καθώς επίσης και από τις γιαννιώτικες εφημερίδες Πρωινός Λόγος: http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=332&catid=13

Πρωινά Νέα: http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=31884&Itemid=41

και Ηπειρωτικός Αγών: http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/7529/2010-08-10.html

Στο Παρθεναγωγείο του χωριού λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Σινάνου και του Δημήτρη Σοφοκίτη. Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι από τις ταινίες του Αγγελόπουλου: «Το Λιβάδι που δακρύζει» και «Θίασος». Η έκθεση θα διαρκέσει όλο τον Αύγουστο.

Το δωδέκατο τριήμερο ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου. Φέτος προβλήθηκαν τρεις ταινίες: η ελληνική κωμωδία «Nήsos» του Χρήστου Δήμα, η ταινία το «Μυστικό στα μάτια της» που κέρδισε το όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας σε σκηνοθεσία του αργεντίνου Χοσέ Καμπανέλα και τέλος το «Soul Kitchen» του Φατίχ Ακίν.

Την τιμητική εκδήλωση στήριξαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, ο δήμος Κεντρικού Ζαγορίου, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Ζαγορίου και άλλοι τοπικοί φορείς.

 


Έκθεση φωτογραφίας του Andre Bakker "Άνθρωποι στην Πέτρα", σε κείμενα της συγxωριανής μας Καλλιόπης Στάρα, στη Ριζάρειο Υφαντική Σχολή στο Μονοδέντρι, από 22.5 έως 7.8.2010.

 


Eκδηλώσεις τον περασμένο Αύγουστο 2009 στο χωριό μας:

Από τη Μακρινή στη Κοντινή Φύση (17 & 18 Αυγούστου)

 


Σαν Παλιό Σινεμά (9 - 12 Αυγούστου)

Με τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες παραγωγής 2008 και 2009, οι οποίες ξεχώρισαν κατα την περασμένη κινηματογραφική σεζόν στις χειμερινές αίθουσες, πραγματοποιείται για ενδέκατη χρονιά ο θεσμός του θερινού Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά (Σουδενά) Ζαγορίου. Στο φετινό αφιέρωμα στον Κινηματογράφο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί απο την Κυριακή 9/8 έως και την Τετάρτη 12/8 κυριαρχούν οι τελευταίες δημιουργίες δύο μεγάλων σκηνοθετών, του Κώστα Γαβρά και του Κλίντ Ίστγουντ, οι οποίες και πλαισιώνονται από ακόμη δύο πολύ αξιόλογες Γαλλικές ταινίες. Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

Κυριακή 9/8:«Το χάρισμα της Σεραφίν» (2008) Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία του Μαρτέν Προβόστ η οποία απέσπασε συνολικά 7 ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕΖΑΡ

Δευτέρα 10/8: «GRAN TORINO» (2008) του Κλίντ Ίστγουντ

Τρίτη 11/8:«Παρίσι 36» (2008) του Christophe Barratier (Τα παιδιά της χορωδίας)

Τετάρτη 12/8: «Παράδεισος στη Δύση» (2009) του Κώστα Γαβρά.

 


Παραμυθοπεράσματα (31 Ιουλίου - 3 Αυγούστου)

 

©2010 katosoudena.gr • Email: xenitissa@yahoo.gr • Created by Leonidas Maniatis • Hosted by oikologos.gr