Κάτω Σουδενά στο Ζαγόρι
αρχική ειδήσεις το χωριό ιστορία φύση αξιοθέατα πληροφορίες

Πληροφορίες - τηλέφωνα - υπηρεσίες

Πώς να έρθετε

Τα Κάτω Σουδενά βρίσκονται σε απόσταση 37 χιλιομέτρων βόρεια από τα Γιάννενα. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι 39°52.7′N 20°40.3′E / 39.8783°N 20.6717°E / 39.8783; 20.6717.

Οδικά μπορείτε να φθάσετε στο χωριό μας με τρεις τρόπους:

(α) από Γιάννενα, ακολουθώντας τη διαδρομή προς Κοζάνη, στρίβετε δεξιά στο 20ο χιλιόμετρο, αμέσως μετά το χωριό Μεταμόρφωση (πρώην Καρυές), στην πινακίδα προς Κεντρικό Ζαγόρι. Συνεχίζετε με κατεύθυνση Αρίστη. Περνάτε έξω από το χωριό Ασπράγγελοι, και συνεχίζετε ευθεία κρατώντας την αριστερή κατεύθυνση (πινακίδες προς Αρίστη), έως ότου συναντήσετε ανηφορική διασταύρωση, πάλι προς τα αριστερά, για τα Κάτω Πεδινά.

(β) από Καλπάκι, ακολουθώντας την κατεύθυνση προς Κόνιτσα, περίπου 200 μέτρα μετά από το αστυνομικό τμήμα, στρίβετε δεξιά στην πινακίδα για Άνω Πεδινά, Κήποι, Λάιστα, Ελαφότοπος κ.ο.κ. (περίπου 9 χιλιόμετρα από το Καλπάκι).

(γ) από Κόνιτσα, ακολουθώντας την κατεύθυνση προς Ιωάννινα, μόλις περάσετε τη γέφυρα του Βοϊδομάτη, στρίβετε αριστερά στην πινακίδα προς Αρίστη. Από το κέντρο της Αρίστης, ακολουθείτε τις πινακίδες προς ??? (απόσταση από τη γέφυρα, ?? χιλιόμετρα).

Δυνατότητα στάθμευσης υπάρχει σε ορισμένα σημεία / εισόδους του χωριού.

Δήμος

Τα Κάτω Σουδενά αποτελούν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Κεντρικού Ζαγορίου.

Πολιτιστικός Σύλλογος

Επικοινωνία ????

Πανηγύρι

29 Αυγούστου Αγ. Ιωάννη, 30 και 31 Αυγούστου. Χορεύονται οι παραδοσιακοί χοροί Ζαγορίου: Μπουλονάσαινα, Ζαγορίσιος, Κλέφτες (παλιοί), Βασιλ' αρχόντισσα, Γάτα διπλή και μόνη, Γκέκας, Τσίντζιρας (κοφτός), Κοφτός, Ρόβας, Παλαμάκια

Μαγαζί

Στο καφέ Μεσοχώρι θα βρείτε νόστιμο φαγητό και ξεχωριστούς τσιπουρομεζέδες από τον Πάνο Μάγκο και τη Βαγγελιώ Ρετάλη.

Ταχυδρομικός - Τηλεφωνικός Κώδικας

Ο Ταχυδρομικός Κώδικας του χωριού είναι 44007. Για να τηλεφωνήσετε, το πρόθεμα είναι 26530.

Τουριστικό γραφείο

Πεζοπορίες, χιονοδρομίες και λοιπά βουνίσια περιπετειώδη στο Ζαγόρι (και την ευρύτερη βόρεια Πίνδο) διοργανώνει η εταιρεία Compass Adventures, με έδρα το χωρίο μας (τηλ. 26530-71770, www.compassadventures.gr).

Παιδική χαρά

Με προσωπική εργασία, οι κάτοικοι έστησαν την παιδική χαρά στην είσοδο του χωριού, κάτω από τις καρυδιές του Κτήματος Μουτσόπουλου (που το δώρισε στο χωριό ο συγχωριανός M. Μουτσόπουλος, Γεωπόνος).

Τοπικές γεύσεις και προϊόντα

  • Πίτες με τυρί, χόρτα, κρέας, κυνήγι, κοψίδια στα κάρβουνα, γαλοτύρι, τσίπουρο και κόκκινο κρασί, φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, ξινόγαλο, γκύζα και φρέσκο βούτυρο, σπιτικά γλυκά, σιροπιαστά και του κουταλιού, μαρμελάδες, βότανα του βουνού.
  • Κασιόπιττα-τοπική πίτα με τυρί (με αυγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι και αλεύρι)
  • Λικέρ και γλυκά του κουταλιού, χειροτεχνήματα και δαδί για το τζάκι σε συσκευασίες από το «Καφενείο Μεσοχώρι»
  • Μέλι εξαιρετικής ποιότητας από βουνίσια αγριολούλουδα και φασκόμηλο, από τους παραγωγούς κ. Πρωτόπαπα και κ. Καπελλίδη

 

©2010 katosoudena.gr • Email: xenitissa@yahoo.gr • Created by Leonidas Maniatis • Hosted by oikologos.gr